| Home | Nieuws | Vondsten | Aanmelden | Account | Forum | SiteMap | Help | Contact | We Stand With Israel |  
 
 
  Officiële Sponsor Detector Vondsten Pagina


     
[Standaard] / Militaria   1/7891
[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
»
 
 
 
 Loden penning
«P»   VNR #40471
 
 
Vondst Titel : Loden penning
Gevonden Door : Arjanne
 
Datum : 2008-09-04
Tijd : 17:48:19
 
Omschrijving :
Dit grote zware lood gevonden. Aan de ene kant staat de letter `G`, aan de andere kant een kruis. Door de kerk uitgegeven zo te zien. Dit soort loodjes werden aan arme gemeenteleden uitgedeeld, zodat zij eerste levensbehoeften konden verkrijgen. De kerk (of een andere instantie) betaalde de kosten. De `G` zou bijvoorbeeld voor gerst of graan kunnen staan, maar dat weet ik niet zeker. Hij is inmiddels gedetermineerd door dhr. Pelsdonk van het geldmuseum in Utrecht. Hij schreef erover: `Deze loden penning heb ik één keer eerder gezien, gevonden in Middelburg. Of de G op het gasthuis van Goes slaat is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk is het een kerkelijke armenpenning gezien het kruis. De datering schat ik op 1500-1550. Loden penningen zijn over het algemeen altijd zeldzaam, omdat ze in de bodem slecht bewaard blijven of vaak al in de tijd zelf zijn omgesmolten. Helaas gaan zeldzaamheid en waarde vaak niet hand in hand: de penning is vooral van historische waarde omdat het spreidingsgebied van de vondsten de productieplaats aanduidt. Met andere woorden: Goes zou goed kunnen, maar harde bewijzen heb ik er niet voor. De vondst is in NUMIS opgenomen onder nummer 1112867. Overigens zijn wij ook altijd geïnteresseerd in andere muntvondsten, die wij ‘voor de eeuwigheid’ vastleggen in NUMIS. Al laat ons antwoord vaak wel geruime tijd op zich wachten.`
 
Vindplaats : oude tuin Brabant
Datering : 1400-1500
 
Lengte : 24 mm
Breedte : 24 mm
Diepte : 3 mm
Gewicht : 0 gram
 
Video : Geen
 
Onderwerp : Normale Vondsten
Categorie : Penningen
Materiaal : Lood
 
Vondst Cijfer : 8.8
Vondst Nummer : 40471
Schone Link : URL
 
 
Reactie / Determinatie
Cyfer Vondst: #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10
 
 
Erik Mulder
2008-09-05 05:03:11(Cijfer: 9 )
Om met het laatste te beginenn, mogelijk is deze armen penning door iemand uit Zeeland meegenomen naar Brabant. Vroeger reisde men ook ;-) Wat mij opvalt, de jouwe heeft groeven ipv `opstaande randjes`(Vergelijk die van jou maar eens met die van mij) Mogelijk heb je niet een armeloodje van het gasthuis uit Goes gevonden, maar de mal ervan! In dat geval zou het wel eens een heel bijzondere vondst kunnen zijn.... Ik denk dat Jan Peldonk zeker geinteresseerd zal zijn. Veel plezier/suc6 ermee en ik ben zeer benieuwd wat het uiteindelijk is. Erik Mulder, alias Loodje.
 
Arjanne
2008-09-05 09:00:09(Cijfer: - )
Dank je wel voor je snelle -en vroege!- reactie, Erik! Ik denk dat je gelijk hebt, wat dat reizen betreft. Op het naastgelegen riviertje moet het haast wel een drukte van belang geweest zijn in de middeleeuwen, ook gezien de aangetroffen munten kan ik dat wel concluderen. Zo tof! Ik heb de penning van mij nog eens vergeleken met de foto van de jouwe; mijn scan vertekent blijkbaar, want die van mij heeft ook opstaande randjes. De letter en het kruis liggen er ook `boven op`. Lijkt toch echt sprekend op die van jou. De mal zou ook uit twee delen moeten bestaan, voor de voor- en achterkant apart. Ik heb inmiddels al een mail naar Allex Kussendrager gestuurd. Zal meneer Pelsdonk ook nog verwittigen. Spannend hoor, als ik meer weet, zal ik het laten weten. Bedankt voor het meedenken, en groeten, Arjanne
 
Arjanne
2008-09-04 23:31:22(Cijfer: - )
Ik zie net, dat Loodje dezelfde gevonden heeft. Schijnt een zeldzame te zijn uit Zeeland en van een gasthuis. Wat die dan in Brabant doet? «URL»
 
Pietje
2008-09-04 22:52:27(Cijfer: 9 )
Die ziet er nog prima uit Arjanne, mooi aanwinst voor de verzameling.Groeten Piet.
 
Arjanne
2008-09-04 23:05:16(Cijfer: - )
zeker, ben er ook heel blij mee.
 
jan Scholte
2008-09-04 21:27:15(Cijfer: 6 )
Met alle plezier. En je krijgt er nog eens 50 musketkogels bij, of is dat te mil.istisch.? Ja, het chatten lukte niet. Je PC begon te piepen.Maar hoe nu verder? Gr.Jan.
 
Arjanne
2008-09-04 21:50:32(Cijfer: - )
Die musketkogels vind ik ook een leuk idee, maar wel een beetje zwaar over de post?
 
jan Scholte
2008-09-04 20:56:59(Cijfer: 9 )
Hallo Arjanne. Pracht stuk. Mooi voor de verzameling. Jou vraag om doorkijkertjes vond ik leuk. Als ik je kan helpen met een vijftigtal, zeg je het maar. Vertel maar hoe en wat. Gr.Jan.
 
Arjanne
2008-09-04 21:07:27(Cijfer: - )
Oe, echt waar??? Ik ben van de week gebeld door een juf van een school. Of ik meer kon komen vertellen over archeologie en metaaldetectie. Leuk natuurlijk! Het is een heel moderne school, waar kinderen vanuit hun eigen interesses leren. Dit is een groep kinderen van 7 tot 12 jaar, die zich voor het thema `Archeologie` heeft opgegeven. Ik ga ze dan laten zien, dat je ook op kleine schaal hele leuke dingen kunt vinden, neem ook verschillende dingen mee om te laten zien. Het leek me leuk om ze allemaal een muntje te geven, want voor een kind is een oude munt bijzonder fascinerend, ook al staat er niet veel meer op. Maar zelf heb ik het verpletterende aantal van 2 doorkijkers, dus dat schiet niet op. Maar vijftig, wil je die echt allemaal kwijt????????
 
ton van den Houdt
2008-09-04 18:18:06(Cijfer: 10 )
dit vind ik nu een TOPSTUKJE, je komt ze zelden tegen ik heb het geluk er zelf 2 in mijn collectie te hebben, ik vind dit prachtig, wel conserveren, oud lood kan gaan corroderen, op die 2 oude zilveren munten na vind ik dit je mooiste vondst
 
Arjanne
2008-09-04 18:22:41(Cijfer: - )
Dank je wel Ton voor je enthousiaste reaktie. Ik ben er zelf ook blij mee. Dat conserveren: ik heb hem in de batikwas gedaan, is dat voldoende?
 
ton van den Houdt
2008-09-04 18:27:57(Cijfer: 10 )
dat moet voldoende zijn, ik doe het met parafine, bij beide oplossingen ziet het er bovendien een stuk fraaier uit
 
Arjanne
2008-09-04 18:41:04(Cijfer: - )
dank je voor je info
 
 
 
  VONDSTEN 55825
  NORMAAL 47344
  MILITARIA 8481
  LEDEN 2271
  ONLINE 68
 
 
  ONLINE: 68 GASTEN
 
 
WACHTWOORD VERGETEN?

Vul hieronder uw EMAIL adres in en klik op verzenden! U ontvangt binnen enkele minuten uw wachtwoord per email!

 
 
 
 
 
Regels & Wetgeving Metaaldetectie in Nederland
Bron: AWN Archeologie
 
 
 
Zoeken met een metaaldetector is echt een verslavende metaaldetector hobby, metaaldetectors zijn niet de goedkoopste en de goedkoopste metaaldetector is meestal ook niet de beste metaaldetector zoals een whites metaaldetector. Veel metaaldetectors zijn allemaal vlf metaaldetectors en zijn dus metaal zoekende detectors waar mee je dus metaal detecteerd zoals alle metaaldetectors doen. Koop daarom een niet al te goedkope metaaldetector zoals een kijkshop metaaldetector. Metaaldetectors boven de vijf honderd euro zijn inieder geval goede metaaldetectors! Koop dus een goede en een niet al te goedkope metaaldetector! Bodem vondsten zijn vondsten die uit de bodem komen, bodem vondsten van de oude tijd maar ook bodem vondsten van uit de nieuwe tijd zijn op deze detector vondsten website te vinden! Bodem vondsten zijn metaaldetector vondsten die uit de bodem komen. Nieuwe en oude bodem vondsten mogen gratis geplaatst worden op de website! Bodemvondsten zijn natuurlijk altijd welkom! Maar ook bodem-vondsten die net gevonden zijn kunnen altijd geplaast worden, tenminste als deze met een metaaldetector is gevonden! Detector vondsten zijn vondsten die gevonden zijn met een metaaldetector deze bodem vondsten zijn gevonden door een metaaldetector zoeker. Een metaaldetector zoeker is iemand die geniet van zijn hobby! Bodemvondsten kunnen natuurlijk ook van waarde zijn, je hebt goedkope bodemvondsten dure bodemvondsten maar in het algemeen teld dat elke bodemvondst hun eigen waarde hebben voor een metaaldetector zoeker! Detectoren en detector vondsten, geweldig gewoon!